Hungerspelen-triologin

Jag köpte ju Hungerspelen-triologin på bokrean. Och det tog fem dagar för mej att läsa ut dem - fy fan vad bra de var. Jag klarade inte av att lägga ifrån mej boken (och har förmodligen byggt en hel del muskler efter att ha burit runt på denna tegelstenen).
Jag tänkte berätta mest om första boken för att inte avslöja för mycket:

Storyn utspelas i en inte allt för avlägsen framtid i landet Panem (f.d. Nordamerika). Nationen består av huvudstaden och tretton distrikt.
Många år innan historien börjar har dessa distrikten gjort uppror mot centralmakten - men de besegrades Och distrikt 13 utplånades för att statuera ett exempel.
Ur detta uppror föddes Hungerspelen - ett evenemang som arrangeras årligen för att påminna distrikten om regimens övermakt.
Hungerspelen går ut på att en pojke och en flicka från varje distrikt (totalt 24 stycken) ska utses varje år och skickas in på en arena med dolda faror. Den ungdom som blir den sista överlevande (efter att ha undvikit faror och dödat sina medtävlande) får åka hem igen och leva resten av sitt liv i överflöd. Hela Hungerspelen direktsänds på TV dygnet runt.

I boken följer man Katniss Everdeen, som är tjejen från distrikt 12 som tar sin systers plats i de 74:e Hungerspelen. Jag måste erkänna att detta är en av de bästa huvudkaraktärer jag någonsin stött på. För det första är hon bad-ass. Hon gör det som krävs i situationerna hon ställs inför. Hon är tyst och knepig - men rättvis. Hela hennes liv har handlat om att överleva, även om det har inneburit att bryta vissa regler. Och författaren har inte låtit henne tappa bort sej bland sina manliga beundrare (i alla fall inte i första boken.. i speciellt tredje blev det rätt mycket av någon form av kärleks-triangel.. tyvärr.. - men den var bra ändå. Och fokus låg inte på det). Hur många böcker vet ni där huvudpersonen är en tjej som inte går runt och är olyckligt kär hela tiden?? Inte många kan jag garantera.

Förutom att det kunde varit lite mindre kärlek i bok två och speciellt tre så var det inte mycket jag "saknade". Jag skulle verkligen vilja veta mer om Haymitch dock (vinnaren av de 50:e Hungerspelen, även han från distrikt 12 och Katniss coach). Det är nästan så man önskar att Suzanne Collins gjort en ny bok om bara honom som utspelades då han vann spelen och vad som hände efteråt.

Men på det hela så tyckte jag böckerna var grymma. De kommer att läsas många fler gånger!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!