Antichrist

Nu har jag sett klart denna märkliga film..

Lars von Trier har gjort den och endast två skådespelare medverkar (Charlotte Gainsbourg & Willem Dafoe).
Det handlar om ett par som efter sin sons död åker ut till en stuga "Eden" i skogen för att bota kvinnans panikångest. Där händer mycket hemska och konstiga saker.
Filmen är indelad i fyra kapitel: Sorg, smärta (Chaos Reigns), förtvivlan (Gynocide) och de tre tiggarna.

I prologen visas hur barnet dör.
I kapitel ett - Sorg - kollapsar kvinnan på sonens begravning och månaden efter är hon inlagd för sin ångest. Hennes man är terapeut och tror sej kunna bota henne bättre - därför tar han hem henne igen.
Han försöker komma underfund med vad hon är rädd för - och skogen runt denhär stugan "Eden" är något av det hon är rädd för (resten av filmen försöker han ta reda på vad hon är mest rädd för). Därför åker de ut för att bota hennes rädsla.
I kapitel två - Smärta (Chaos Reigns) - anländer de till stugan. Kvinnan är extremt manisk och full av sorg.. detta kapitlet är egentligen helt knäppt - men det ska väl ha den kaotiska känslan antar jag.. det är bland annat en räv med.. som uttalar orden "Chaos Reigns".
I kapitel tre - Förtvivlan (Gynocide) - hittar mannen kvinnans anteckningar till en avhandling om kvinnohat hon jobbade med den föregående sommaren. Ju längre fram i anteckningarna han kommer - ju mer stirrig blir hennes handstil.
Hon klandrar sej själv för sonens död - och börjar därför själv tro på att kvinnor är av naturen onda.
Han konfronterar henne med barnets obduktionsrapport - som säger att sonens båda fötter var deformerade (sedan innan olyckan som orsakade barnets död) och visar kvinnan ett foto på barnet från sommaren före då sonen hade på sej skorna på fel fot.
Plötsligt attackerar hon honom och skriker att han tänker lämna henne.. hon krossar hans.. ja.. med ett stort träblock och när han är medvetslös av smärtan borrar hon genom hans ben och skruvar fast en stor slipsten vid det. Sedan springer hon iväg.
När han vaknar asar han sej ut i skogen för att fly. När hon upptäcker att han är borta springer hon ut i skogen och letar efter honom - varpå han gömmer sej i ett rävgryt.. hon hittar honom och försöker gräva ut honom - slår honom med spaden i huvudet och flera timmar passerar innan hon till slut, gråtande, ber om ursäkt och drar tillbaka sin man till stugan..
I kapitel fyra - de tre tiggarna - säger hon kryptiskt till mannen att det inte är dags för honom att dö än.. men att någon måste dö när de tre tiggarna kommer.. sedan könsstympar hon sej själv..
.. De tre tiggarna kommer - man har dock redan sett var och en av dem innan i varsitt föregående kapitel.
Han lyckas få bort slipstenen från benet - trots att hon attackerar honom med en sax samtidigt. När han kommit loss stryper han sin fru och eldar upp henne utanför stugan.
I epilogen vandrar han tillbaka mot samhället. Uppe på en kulle ser han hundratals kvinnor som går förbi honom.


Låter det skumt??
Filmen har fått både väldigt bra och väldigt dålig kritik.. jag tyckte inte om den - den var på tok för konstig och rälig för min smak, men samtidigt ångrar jag inte att jag sett den. Den var jäkligt snyggt filmad och lämnar mycket tankar kvar efter sej.
Man borde vara alert när man ser filmen - för nu i efterhand när jag kollar runt lite på nätet om info om filmen ser jag att jag missat endel symbolik.. men det är nog inte lätt att hänga med i allt ändå.. Det är nog en film man bör se fler gånger.

Kommentarer
Postat av: Ello
2009-10-18 @ 16:41:10 URL: http://retrofil.blogspot.com

du glömde att nämna en sak...massa massa sex! haha

har inte sett den här filmen, än, men har hört en hel del om den redan!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!