Avskaffa barnbordet!!

Har just sett "Miss Potter" (med Renée Zellweger och Ewan McGregor; handlar om Beatrix Potter). Väldigt bra film!! Det var lite "Finding Neverland" över den. Mysig och småbarnslig - fast ändå inte..
Har kollat lite i böcker av Beatrix Potter i skolan. De är hur mysiga som helst!! Varför läste mamma och pappa inte sådana böcker för mej när jag var liten?? Sure, "Milly och Kattungarna", "Lilla Anna och Långa Farbrorn", "Lotta på Bråkmakargatan" (vilken jag klottrade en massa i), "Kalle Bromsvagn Hoppar Av" och "Harry tycker inte om Rosor" var ju också bra. (Kommer inte ihåg titlarna precis - men det var något sånt..) Men mycket av det vi läste var också rätt jävla dåliga böcker. Mycket skräp som man älskade bara för att bilderna var så "häftiga"..

Har läst ut "Atonement" idag också. I början tyckte jag det gick snabbt att läsa den - men sen blev den seg periodvis. Speciellt biten då den handlar om hur det går för Robbie i kriget.
Jag tyckte ju att den var så "vackert skriven" när jag började läsa. Men andra halvan av boken var den mer "saklig". Funderade lite på det nu när jag stod och sminkade mej.. Första halvan - som var så vackert skriven - handlar om tiden då allt var okomplicerat och nästan "overkligt". Familjen Tallis lever i sitt fina hus utan ett bekymmer i världen. De är nästan isolerade från omvärlden. Men sen ändras deras liv drastiskt en dag då allt går fel.. Briony anklagar Robbie för att ha våldtagit hennes kusin Lola - och han åker in i fängelse - trots att han är oskyldig. Efter det bryter Cecilia all kontakt med sin familj.
Andra halvan i boken handlar om kriget - och visst, det ska markera att många år gått innan Briony fortsätter berätta historien - därför är den kanske inte så härligt naivt skriven, men jag tror också att anledningen att (Ian) McEwan använder språket annorlunda är för att markera att i första halvan är allt bra och vackert - i andra halvan har många liv förstörts, Briony, Cecilia och Robbie lever i verkligheten och den är inte alltid vacker - speciellt inte i krigstider. Alltså - inga försköningar.
Boken är värd att läsas i alla fall. Den var rätt bra - men det är nog en fördel om man inte sett filmen och vet hur den slutar^^ Och jag diskuterar gärna boken med de som läser den - för det är många frågetecken som måste rätas ut!!

Snart kommer släkten för att fira pappa. Mamma har dukat upp ett "barnbord" till mej, Dan och våra kusiner.
Personligen tycker jag dethär med barnbord är jävligt förlegat. Jag hatar att behöva sitta vid "barnbordet" på varenda jävla tillställning vi går på!! Farmor hade alltid barnbord - men hos henne var det okay på något sätt. Då satt alla kusinerna vid barnbordet oavsett ålder.
Men att ha ett barnbord lååångt från de vuxna så man verkligen har dendär osynliga gränsen - där barnen (eller ungdomarna i detta fallet) avsiktligt hålls utanför de vuxnas prat känns så passé.. Speciellt om man är tjugo år och fortfarande räknas som sju..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!