Säsongspremiärdags!!


Charlotte Brontë

Idag är det 158 år sedan Charlotte Brontë dog, 38 år gammal.
Många vet säkert att Charlotte Brontë är en av mina favorit-författare och att Jane Eyre är helt klart den bästa bok jag läst.
 
Min Brontë-samling hemma är jag själv väldigt nöjd med. Jag har samtliga verk (böcker) av systrarna Brontë. Jag har även en dikt-samling, en biografi om Charlotte skriven av Elizabeth Gaskell (vän till C.), en bok med systrarnas brevkorrespondens samt en rätt nyligen utgiven biografi som är skriven av bibliotekarien på the Brontë parsonage library. (Känns som att jag har glömt något..)
 
Och någon dag, jag vet inte när, ska jag ta mej till Haworth (England) och besöka prästgården som familjen Brontë bodde i. Detta är numera ett museum. Det har stått högt upp på min "dit-skulle-jag-vilja-resa-lista" i flera år nu. Men en dag!!
 
Med detta inlägget ville jag egentligen bara uppmärksamma Charlotte Brontë och tipsa om hennes böcker (speciellt Jane Eyre).
Bilden till vänster är ett porträtt av systrarna Brontë, målad av deras bror. Jag har förövrigt sett denna målning på the National Portrait Gallery i London. Jag gjorde en fuling och fotade (utan blixt!!) bara för att det var en sådan stor grej för mej.

Ni kan ju spana in denna länken med vid intresse:
The Brontë parsonage museum

Drag My Body

 

En Inferior-video

Linus är ju uppe i Karlstad och hälsar på polare över påsken. Och surprise, surprise - idag släppte dessa polare en musikvideo.
Jag lyssnar la inte på denna typ av musik annars, men visst har de talang. Och det är allt så man saknar dem en skvätt när man ser videon. Nästa gång ska jag minsann också med till Värmland.

Drar till Strömsnäs

Igår var jag bara på kursen en timma och en kvart.. typ.. vi hade samtal där vi upprättade individuella handlingsplaner och så gjorde vi svenska-test (för att vi skulle veta själva och för att lärarna skulle veta vilken nivå de skulle lägga utbildningen på.. typ..). Jag blev pisse-sur för jag fick 2 fel!! (av 120 frågor..) Jag blandade ihop "kunde" och "kunnat" (vilket för mej är samma sak). Fuck fuck fuck.. Men men.
När vi var klara fick vi sticka hem.

På eftermiddagen/kvällen satt jag och slö-kollade på TV och läste lite. Sedan somnade jag med boken i händerna runt midnatt =/

Idag vaknade jag innan klockan ringde (!!), men är fortfarande skittrött.
Har grejat en massa i lägenheten nu under förmiddagen. Diskat, plockat lite, tagit fram transportburar och packat en ryggsäck med grejer - jag och katterna ska ju hem till Strömsnäs över påsken. (Linus befinner sej i Karlstad tills måndag..)
Och ja, morsan kommer nog och hämtar mej närsom.. (Jo - nu ser jag att hon kommer!!)
Bye..


Lill-lördag

Även idag var en trevlig dag på kursen. På förmiddagen hade vi tävlingar för att se hur vi lärde oss på olika sätt och för att lära känna varandra. Jag kom på delad tredjeplats av tjugoåtta stycken =)
På rasten kom det fram en tjej till mej i rökrutan också. Hon frågade om det var jag som gått på Löfta (folkhögskolan). Och ja, det var det ju. "Jo, för jag känner igen dej!!"
Visade sej att hon gick där samtidigt som jag. Vi gick inte samma kurs, men när hon förklarat vad hon gått så kände ju jag igen henne med!! Vi hade aldrig pratat dock.. Efter skolans slut hade hon också flyttat upp mot Karlstad och sedan till Varberg. Tänk så många tillfällen man fått att träffas - men först nu blir det av.
På eftermiddagen hade vi gruppdiskussioner och lite föredrag om presentationsteknik.

När jag kom hem hade jag en sprängande huvudvärk, så jag chillade lite. Sedan fick jag äntligen kaffe i mej (det var det som saknades) och huvudvärken försvann nästan helt.
Jag och Linus storstädade lägenheten och sedan åt vi pizza och kollade på Big Bang Theory.

Nu grejar Linus med akvariet och jag läser (förutom nu då) och tar en liten whiskey minsann. Fint ska det vara.
Och ja, Linus band la ut en ny låt på Tuben för några timmar sedan och för en stund sedan ringde trummisen till Linus. När Linus lagt på vände han sej mot mej och sa: "Jahopp, vi ska spela i Aten nästa mars."

Kursens första dagar

Sedan i lördags har jag blivit riktigt förkyld. Idag har varit fullt av snor, hosta, trötthet, halsont, huvudvärk och näsblod. Men jag tror det börjar bli bättre nu..

Jag har i alla fall trotsat sjukdom och varit i "skolan" både idag och igår.
Vi är en rätt stor grupp (nästan 30 pers kanske??) och det är väldigt blandade åldrar och kön (vilket jag tycker är super - det blir en helt annan variation i samtalen och "mognare" på något sätt).

Gårdagens första lektion började bra då min bänkgranne vred sej åt mitt håll, räckte ut handen och sa "Hej!! Julia.". Det var en riktig ice-breaker så sedan flöt dagen på bra och vi tjabbade en hel del. Toppen för mej som är så blyg annars. Jag behöver oftast att någon annan tar första kontakten.
Sedan visade det sig att det var rätt många i klassen som var orädda för att prata, så jag har faktiskt lärt mej namnet på några och vet lite om dem. - Redan känns det mycket bättre än förra kursen jag försökte gå.
Igår var det dock bara introduktion där kurserna presenterades och vi fick intervjua och presentera varandra. Linus kom och hämtade mej när dagen var slut och vi skjutsade Julia till busstationen med.
 
Idag var däremot en rätt "trög" dag. Det började med att den ena läraren hade föredrag om de olika yrkesrollerna som kurserna är inriktade mot. Hon läste innantill från ett häfte vi hade i hemläxa till idag. Så det kändes väl rätt onödigt..
Sedan följde en stund då några i klassen frågade om kursen i allmänhet, hur arbetsmarknaden såg ut inom området, hur de tänkt när de la kursen vid just denna tiden osv.. - grejen var att AF hade en information om detta där man kunde ställa sina frågor innan vi började för att se om man verkligen ville gå.. det var ju typ det (dålig info) som gjorde att många på förra kursen (servering) hoppade av. Varför gick inte de på infon om de hade frågor?? Jag kanske irriterar mej på småsaker, men jag vill inte att de ska bli som på förra kursen där alla sitter och klagar och diskuterar utan att komma någonvart. Och har de en massa stora frågor + följdfrågor på det kan de väl fråga dem efter lektionstid och kanske fråga runt bland de andra deltagarna om det sades något om vad det nu kan vara på informationsmötet.
Anyway, på eftermiddagen hade vi grupparbete där vi i princip gick igenom samma som på förmiddagen. Det var väl inte världens roligaste uppgift, men jag och de andra tre på samma rad som jag (gruppen) lämnade nästan helt häftet vi haft med hem och spånade själva istället. Visade sej att vi hade många liknande erfarenheter - men också många olika. Och det blev väl en del rätt intressanta diskussioner och historier.
 
Imorgon är schemat lite mer diffust - vi får inte veta riktigt vad vi ska göra.. förutom att det var någon tävling eller något..

Idag är det ingen vanlig dag..

.. för det är Leonard Nimoys 82:a födelsedag!!
Live long and prosper.<3

Den var väl fan..

Idag klockan ett börjar utbildningen jag ska gå...
... och jag är så förkyld att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Fan, fan, fan...

Happy 82nd, William Shatner!!


Trött-Linus vs Trekker-Kanja

En helt vanlig dag:
Linus (som diskar): Kaffet är klart, kan du hälla upp??
Kanja går ut i köket och ska ta fram muggar..
Linus: Min "mogg" (mugg) står där. Pekar
Kanja: I am Worf, son of Mogh!!
Linus: Nej, nu tycker jag det blir för mycket STAR TREK!!
Kanja häller upp kaffe och går in i vardagsrummet och återgår till sitt avsnitt av TNG.. Linus kommer strax efter.
Kanja: Linus!! I detta avsnittet ska Data dressera sin katt Spot!!
Linus: SÄG INTE ATT DET ÄR HUVUDSTORYN I AVSNITTET!!
Kanja: .. nej..

Förövrigt sa Linus precis fel på Trek och Wars igen. Jag vet inte vad jag ska ta mej till.


Övrigt: Jag blev antagen till kursen jag ville gå =) Börjar på måndag.

Är jag på plats kan jag inte bli förbisedd.

Fy vad svårt jag hade att somna inatt!! Låg och vände och vred på mej en jävla stund. Och sedan vaknade jag för minsta lilla med. Typ en gång jag vaknar står Linus vid fotändan, precis hemkommen. Jävlar vad rädd jag blev!!

Jag är någorlunda pigg i alla fall. Som vanligt började morgonen med att jag fick gå runt och stänga garderober och luckor som Suzi öppnat. Såklart var jag också tvungen att kolla i dem innan jag stängde (hittade Spock sovande i min garderob). Det får bli till att sätta barnlås när vi hittar.
Sen blev det kaffe här framför datorn. Har hittat sidor där man kan köpa Leonard Nimoys autografer - hittade en där man kunde köpa hans fotoböcker (har ju varit sugen på The Full Body Project) - signed and personalized!! Synd bara att det kostade strax över tusenlappen =( Vill ha!!

Annars idag?? Jag ska in till AF. Jag får ju inte svar på mina mail (var över en vecka sedan jag skickade det första) - jag har bara haft två ynka små frågor ju!! Dels när jag får reda på om jag får gå kursen eller inte och när vi ska upprätta en ny handlingsplan. Två frågor.
De har öppet hus 13-15 i alla fall. Är jag på plats kan jag inte bli förbisedd.
 
Nej, nu har jag degat här tillräckligt länge. Idag ska bli en bättre dag än gårdagen.

Precis så!!


Linus tycker jag har för mycket böcker, men hur jag än försöker förklara hur underbart det faktiskt är så tycker han ändå att jag borde skänka bort de flesta..

Kaffe med musik

Morsan har snackat en massa om Karin Brunk Holmqvists böcker, och speciellt Kaffe med musik. Därför lånade jag den senast jag var hemma.

När jag läst ut den igårkväll frågade Linus mej vad jag tyckte.. jag sa att jag inte tyckte den var så bra, men när jag skulle förklara vad den handlar om satt jag ändå och skrattade som fan då jag berättade.

Boken handlar om ett gäng tanter som ska på julmarknad i Tyskland. De har vunnit en resa på ett lotteri och de andra hänger med som sällskap. Gubbarna lämnar de hemma.
Ja, det är det den handlar om - och små incidenter de stöter på under resans gång.

Jag sträck-läste boken och jag tror det var därför jag inte riktigt uppskattade den egentligen. Detta är nog en sådan bok man ska läsa lite i om dagen - men inte hela boken på en dag. Man stannar liksom inte upp och reflekterar över det man läst om man läser hela på en gång.
För visst är tanterna roliga där de kommer med flera portmonäer - en för varje valuta i varje land de ska åka igenom, hur de ska ha whiskey i kaffet på bussen (och tycker det är så himla roligt själva), hur de oroar sej för att fastna i tullen på hemvägen för att de köpt en "Tullare" osv.
Samtidigt är det roligt att se hur deras gubbar klarar sej där hemma där de ska försöka baka sockerkaka, besöker frisören för första gången på länge, försöker hålla ordning på blommorna, kokar ägg i en halvtimma och ska duka fint med en fin blommig duk de hittar (och de vet inte att den duken brukar tanten hänga över soffan för att den inte ska bli solblekt).
Den var små-rolig och små-mysig. Men jag tror som sagt att den förlorar sin tjusning om man sträck-läser den.

Tomrum

En helt vanlig tisdag.. jag har diskat, dammsugit och grejat lite.. kollat lite jobb med.
Dagens mest glädjande var när jag fick se vad jag skulle få tillbaka på skatten. Mer än jag trodde och som alltid blir jag lättad när jag ser att jag inte behöver betala in mer.
Dagens mest tråkiga är väl tomrummet som fyller mej just nu. Ni vet när man blivit så totalt uppslukad av något och när det sedan tar slut så känner man sej bara.. tom.. - ni kommer tycka jag är riktigt knäpp, men det var Hungerspelen. Jag ville inte att de skulle ta slut. Nu har jag suttit och letat efter liknande böcker på nätet för jag behöver ersätta dem med något!! Tänkte köpa Battle Royale såsmåningom (såg förresten filmen idag med. GRYM) och börja på en triologi av Susan Beth Pfeffer som skulle vara i stil med Hungerspelen.

Linus kommer hem om två timmar typ. Vi ska kolla på film och mysa ner oss.

Hungerspelen-triologin

Jag köpte ju Hungerspelen-triologin på bokrean. Och det tog fem dagar för mej att läsa ut dem - fy fan vad bra de var. Jag klarade inte av att lägga ifrån mej boken (och har förmodligen byggt en hel del muskler efter att ha burit runt på denna tegelstenen).
Jag tänkte berätta mest om första boken för att inte avslöja för mycket:

Storyn utspelas i en inte allt för avlägsen framtid i landet Panem (f.d. Nordamerika). Nationen består av huvudstaden och tretton distrikt.
Många år innan historien börjar har dessa distrikten gjort uppror mot centralmakten - men de besegrades Och distrikt 13 utplånades för att statuera ett exempel.
Ur detta uppror föddes Hungerspelen - ett evenemang som arrangeras årligen för att påminna distrikten om regimens övermakt.
Hungerspelen går ut på att en pojke och en flicka från varje distrikt (totalt 24 stycken) ska utses varje år och skickas in på en arena med dolda faror. Den ungdom som blir den sista överlevande (efter att ha undvikit faror och dödat sina medtävlande) får åka hem igen och leva resten av sitt liv i överflöd. Hela Hungerspelen direktsänds på TV dygnet runt.

I boken följer man Katniss Everdeen, som är tjejen från distrikt 12 som tar sin systers plats i de 74:e Hungerspelen. Jag måste erkänna att detta är en av de bästa huvudkaraktärer jag någonsin stött på. För det första är hon bad-ass. Hon gör det som krävs i situationerna hon ställs inför. Hon är tyst och knepig - men rättvis. Hela hennes liv har handlat om att överleva, även om det har inneburit att bryta vissa regler. Och författaren har inte låtit henne tappa bort sej bland sina manliga beundrare (i alla fall inte i första boken.. i speciellt tredje blev det rätt mycket av någon form av kärleks-triangel.. tyvärr.. - men den var bra ändå. Och fokus låg inte på det). Hur många böcker vet ni där huvudpersonen är en tjej som inte går runt och är olyckligt kär hela tiden?? Inte många kan jag garantera.

Förutom att det kunde varit lite mindre kärlek i bok två och speciellt tre så var det inte mycket jag "saknade". Jag skulle verkligen vilja veta mer om Haymitch dock (vinnaren av de 50:e Hungerspelen, även han från distrikt 12 och Katniss coach). Det är nästan så man önskar att Suzanne Collins gjort en ny bok om bara honom som utspelades då han vann spelen och vad som hände efteråt.

Men på det hela så tyckte jag böckerna var grymma. De kommer att läsas många fler gånger!!

Helgen

Helgen var bra. Bim kom ju hit i lördags och vi satt och chillade och kollade på Big Bang Theory det första vi gjorde. På kvällen kom Linus hem från jobbet och Jimmy & Johannes kom över. Vi ölade lite och när Linus skulle lägga sej drog vi över till Jimmy istället.
Jag och Johannes hade roliga idéer som alternativ merch man kunde tjäna pengar på (som jag inte nämner här för det kanske är osmakligt, men skulle vi någon gång få för oss att sälja idén skulle vi nog bli miljonärer). Sen drog vi ut på krogen.
Harry's i stan hade St Patricks-day-firande. Vad tänker man på då?? De hade redan utlovat bra priser i baren på irländsk dryck, så jag drack glatt Guinness och Tullamore Dew. Men jag hade också hoppats på bra irländsk musik (helst irländsk pub-musik eller i värsta fall lite mer partajvänligt i form av Dropkick eller Flogging.. eller i allra, allra värsta fall U2 eller något som i alla fall kan kopplas till Irland). Istället var det untz untz-musik. Jag var så besviken =(
Dessutom var vakter och barpersonal väldigt otrevliga - jag har nog faktiskt aldrig känt mej så ovälkommen på en krog förut.
Vi var i alla fall kvar till stängning och då vi drog hem hittade Bim och jag en väska i snön. Den hade nog legat där en stund eftersom det var snö på den. I den fanns kontokort och körkort. Vi letade upp en med samma namn som körkortet i Varberg på Eniro och försökte ringa (men klockan var ju halv 3, så det var rätt sent och vi fick inget svar..). Vi tog med väskan hem i alla fall och letade upp personen på FB och mailade.

Igår kollade vi på True Blood tills Bim skulle bege sej hemåt. Jag fick inget svar på FB - så jag letade upp numret vi ringt igen och messade istället. Fick ett jäkligt glatt sms tillbaka då det var tjejen som tappat väskan. Hon tackade och tackade och ville komma idag och hämta den så jag gav henne adressen.
Så hon var här för en stund sedan och jag har nog sällan sett en så glad främmande människa, som är glad över något jag bidragit till, förut. Jag känner mej som en lite bättre människa idag. Synd bara att Bim inte fick se hennes leende - Bim hade också blivit skitglad. =)

Tänker på ett motto eller riktlinje eller vad man nu ska kalla det som Mattias, en vän till mej, har: Man ska försöka få en främling att le varje dag. Feels good!!

!!!


Kafferep

Jag har haft en slappemorgon och kollat på TNG med kaffekoppen i handen. Och hux flux ringde Bim och undrade om jag ville dricka kaffe idag. Så nu är hon på väg hit =) Snacka om att vara kaffesugen när man är villig att köra 14,5 mil för det!! ;)
Så jag får göra mej i ordning lite innan dess.
Och ikväll blir det nog Harry's. Både Johannes och Jimmy var sugna på att hänga med.
---
Bim var tydligen också sugen på att hänga med - för kafferep blev precis kaffe med öl och övernattning =) Nu får jag lägga på ett kol!!

Fredagskväll

Nu är vi hemma igen. Jag fick tag i sminket jag skulle ha och köpte några öl till helgen. Sedan hittade jag två vinyler som jag ville ha med Rolling Stones - men de var lite för dyra för min plånbok.. Linus hittade en AC/DC-vinyl som han köpte i alla fall.
Nu skalar Linus potatis - det blir potatismos och något till mat. Jimmy är också här. Jag har precis diskat och chillar med Fleetwood Mac på vinylspelaren.

Såg att det är St Patrick's-firande på Harry's imöra. Jag och Jimmy drar väl eventuellt dit med förhoppning att de ska spela bra irländsk musik. De skulle ha specialpriser på irländsk dryck i baren med - GUINNESS FFS. (Guinness var förövrigt en bristvara på Systemet idag. Alla hade nog haft samma tanke som jag..)

Helg

Linus kommer hem om någon timma. Innan dess ska jag hinna göra mej i ordning för vi ska gå in till stan. Jag fick min dagersättning idag så jag ska köpa ny foundation och unna mej något gott till helgen. En tur till vinyl-affären blir det med för att se om de fått in något nytt.
Linus jobbar i helgen och jag själv ska väl ta det rätt lugnt. Blir nog att låsa in mej i lägenheten med mina böcker..
Läste ut Hungerspelen igårkväll (det tog ett dygn totalt.. fan vad bra den var!!) - men jag köpte ju hela triologin, så jag har två böcker kvar. Hoppas de går i samma stil.

Det har inte lyckats undgå mej att det valts en ny påve..

 

Sovmorgon

Godmorgon, förmiddag eller något. Jag och Linus var uppe sent igårkväll och nördade oss (jag läste Troublesome Mind och nya Nemi, Linus spelade TV-spel) så idag blev det sovmorgon. Nu dricker vi kaffe, jag Facebookar och Linus spelar Red Dead Redemption.
Annars då?? Jag väntar på svar på när jag behöver komma in till AF igen och snacka med dem (vet inte om jag behöver gå dit idag). Och på tal om AF - de använder Windows 7 Enterprise!! På informationsmötet igår noterade jag detta och så gjorde jag the Vulcan salute lite för mej själv. (Lite samma känsla som när vår hjälplinje på förra jobbet hette "Spock". Tufft som fan.)
Det de sa igår om kursen lät väldigt intressant, så jag anmälde mitt intresse. Får la se om jag får gå den eller inte.. det var rätt många platser som redan var fyllda och rätt många personer kom till mötet också.. vi får se..

Så kanske att jag måste bort till AF idag.. eller inte.. i vilket fall som hade jag tänkt att läsa en del (Hungerspelen håller jag på med nu) och sedan ska jag och Linus till Jonas och Jeanette.

En dag som alla andra..

Onsdag idag igen.. fast det känns som att veckodagarna är helt meningslösa för min del just nu.. vad spelar det för roll att det är onsdag?? Hade jag haft något att göra hade jag varit superglad för att onsdagar är dagarna då veckan "vänder" och det snabbt blir helg. Medan måndag och tisdag är pest och pina.
Men idag har jag faktiskt något att göra - jag ska på ett informationsmöte på AF om en kurs som startar den 25:e . En kurs inom försäljning & kundtjänst. Det låter intressant, men jag får se om jag hoppar på eller inte.. jag vill veta vad den tillför mej. Jag har ju jobbat inom området, jag är bra på det osv. Jag skulle vilja få fördjupad kunskap - inte bara grundkunskaperna som jag redan skaffat mej.
Men vi får la se.
Jag tänkte ta cykeln bort till AF, men igår vällde snön ner och den är fortfarande kvar.. typiskt.. så jag får la knalla bort istället. Jag vill inte riskera min egen säkerhet när det är halt då jag redan tycker illa om att cykla i denna stan (det är precis som att trafikregler inte finns här och cykelbanorna är fulla av fotgängare och hux flux tar cykelbanan bara slut och man ska ut på smala bilvägar istället..).

Annars står storhandling och städning på schemat idag.. inget världsrevolutionerande..

Helt rätt.

För er som inte vet, så är detta Bill Bailey. En av de bästa komikerna ever.

De senaste dagarna..

Det blev ju en snabb-visit i Strömsnäs i helgen. Vi drog dit i lördags och satt och tjabbade en jäkla massa. Och så fick vi grillat - årets första för vår del. Lite DVD-konserter och film hanns med också.
På söndagen åkte jag, Linus, päronen och farfar hem till mormor för middag. Riktigt trevligt. Jag hade ju inte träffat varken mormor eller farfar på länge heller.
Vi skulle egentligen åkt hem på söndagen, men vi stannade tills igår (måndag) och åkte tidigt på förmiddagen.
När vi kom hem hann vi bara greja i ordning lite innan Linus skulle till jobbet och jag hade följe med grannen bort till ett informationsmöte jag skulle på via AF.
När jag kom hem från mötet så nördade jag ner mej ordentligt. Även om vi inte varit bortresta så länge så kändes det jäkligt skönt att vara hemma. Jag kollade på serier (TNG, Californication, Once Upon a Time och the Walking Dead), tog ett bad och läste. Och så gick jag faktiskt och la mej redan klockan elva - jag var helt slut.
 
Idag sov jag tills jag vaknade självmant och utan att skämmas har jag sett 3 avsnitt av TNG (är på sista säsongen nu) på raken och druckit kaffe. Förutom att mata katterna är det allt jag har åstadkommit hittills idag.

Devil's Bargain

Detta var första gången jag läste en STAR TREK-roman. Det har ju skrivits rätt många av olika författare och Devil's Bargain är skriven av Tony Daniel.
 
Storyn är rätt enkel (i sann original series-anda). Enterprise ska hjälpa en planeten Vesbius befolkning att evakuera då en meteorit som skulle utplåna dem är på väg rakt mot deras planet. Ursprungligen är invånarna på Vesbius människor - men för att kunna leva på kolonin har de anpassat sitt DNA för att funka i planetens miljö.. de är inte så mänskliga längre - även om de ser ut så. Dock har de anpassats så pass mycket att de inte kan lämna planeten längre - de är en del av den.
Meteoriten är för stor för Enterprise att spränga och de kan heller inte "rycka" bort den ur dess bana.
Spock kommer upp med en plan som kan fungera - men de måste få en annan livsform med sej - "Hortan" (känns från The Devil in the Dark, original series). Man beger sej till Janus VI för att försöka övertyga dem att hjälpa till.

Jag gillade boken. Den kändes väldigt trovärdig (dvs det var en historia som kunde ha varit med i STAR TREK). Dessutom var den väldigt lättläst (vilket helt klart är ett plus när detta var första STAR TREK-romanen jag läst).. eller ja, den är lättläst om man kan STAR TREK.

Helgens planer

Idag är det fredag (för er som inte visste eller nått.. fan vad dålig jag är på inledningar..). Jag har diskat, druckit kaffe, gråtit framför Ellen (Jo - DeGeneres. True story.), kollat ett avsnitt av TNG och läst lite.
Linus ringde innan med. Min svåger och hans familj skulle ju egentligen kommit hit imorgon - men då de blivit sjuka så blir det inte så. Därför drar jag och Linus till Strömsnäs för en snabb-visit istället. Ska bli riktigt kul. Jag har inte träffat päronen sedan jul. Och så ska vi till mormor en runda med.
Ikväll får jag se vad jag gör.. jag lär väl läsa en massa, spela vinyler och ta någon öl. Och så tänkte jag slå på stort och röka pipa också. Nej, inte vattenpipa. En sådan pipa som gör sej bäst med skepparkrans till. Jag har ingen skepparkrans, men jag är ball ändå.

Bokrea-högen 2013

Jag måste säga att jag inte var jätteimponerad av årets bokrea någonstans. Det fanns inte jättemycket roligt..
Men jag hittade lite i alla fall:
(From top to bottom..)
Jag har faktiskt inte läst mycket av Stephen King, men hittade ett gäng av hans böcker på rean. Den som lockade mest var Lida. 25 spänn - helt klart värt det.
Hungerspelen triologin har jag tänkt att läsa, men inte känt mig jättesugen på än. Dock slog jag till när triologin i en inbunden feting-bok fanns på rean för ynka 79 kronor. (Såg förövrigt första filmen nu i helgen. Den var jäkligt bra!! Jag hade nog inte fattat vad historien handlade om egentligen.)
Lexikonet har är något jag och Linus velat skaffa länge. Men då vi är sådana som använder lexikon mycket har vi sagt att vi vill ha inbundet - och kolla vad det är för kvalité på det innan vi slår till. Nu hittade vi ett riktigt bra ett för 69 spänn hos Bokia. Överkomligt.
De två nedersta böckerna är de senaste böckerna i Diana Gabaldons Outlander-serie. Ni kommer la ihåg att jag hittade första boken begagnat för 5 spänn?? Annars har jag resten inbundna härhemma. Dessa gav jag 25 resp 20 kronor för.
Så för 218 spänn har jag fått en jäkla massa valuta för pengarna!!

What happened was this..

Idag drog jag då till AF och pratade med dem om kursen..

Det var ju mycket strul med utbildningen. AF felinformerade och grejer.. folk gick dit i tron att de skulle bli barrista, bartender, kock osv. en i gruppen är t.o.m. handikappad och kan inte servera (vad tänkte AF där??). Utbildningen var en satsning från AF:s sida inför sommaren - så fler ungdomar skulle få sommarjobb (inom servering då..), men pga felaktig information så har hälften av deltagarna hoppat av.

Men jag tänkte berätta vad som hände mej:
Min handläggare på AF erbjöd mej i höstas snabbt att gå en bartenderutbildning om jag gick en serveringsutbildning först (vilket man tydligen behövde) då hon hörde att det var det jag ville.
När vi letade efter utbildningen i datorn fanns den inte, men vi fyllde i en tom ansökan som hon skulle lämna in efter att hon fyllt i rätt.
Sedan väntade jag och väntade på att serveringsutbildningen skulle börja (att jag skulle komma så långt fram i kösystemet). Och efter att ha frågat länge om hon hört något fick jag till slut besked på att den skulle börja i februari i Halmstad. Yay!! Fast sen blev det tyst igen och jag frågade och frågade om när den skulle börja. Och till slut kom svaret att jag istället skulle gå en kortkurs i Varberg i servering. Sedan behövde jag komplettera i Halmstad med resten för att sedan få gå bartender.
 
Grejen var att när jag fick gå den korta kursen blev jag också bortplockad ur kösystemet (jag behöver köa igen för att komplettera!!) OCH det finns inga garantier för att jag kommer få en bartenderutbildning (även om jag inte skulle få jobb innan dess) - då det visade sig att den inte finns. Den finns inte i den bemärkelsen att den finns inte häromkring. Men om 5 personer i länet vill gå bartender och innan dess gått servering så har AF möjlighet att köpa in kursen. (För att förtydliga - fyra andra personer måste också ha gått serveringskursen i sin helhet. - Det kan ta tid.)
Hela serveringsutbildningen är på ca 28 veckor. Och om de köper in bartenderkursen från samma företag (vilket jag tar för givet då de har som krav att man ska gå just denna serveringsutbildningen hos dem) är den på minst 36 veckor (enligt min egen undersökning - för jag har inte lyckats få svar från AF:s sida på detta). Räkna sedan in all väntetid och osäkerhet och otillräcklig information (från "inga problem" till "kanske..").
Jag tror inte det blir av.

Det känns jävligt surt och jag är så himla besviken. Jag var så glad för att allt fixade sej så bra, men sedan kändes det mer och mer osäkert.. och nu är det som det är..
Till och med när AF:s chef och han som hade hand om deras utbildningar var och pratade med oss så fick jag inga svar när jag förklarade vad som hänt. Jag fick ett "kanske" från utbildnings-nissen (seriöst!!) och de försökte hela tiden vända och vrida på allt till något positivt.. "en satsning från AF inför sommaren.."
Guess what?? Jag kan bära tallrikar om jag skulle behöva. Denna serveringskursen är dock i fine dining - som jag inte känner för alls. Jag har pluggat företagsekonomi tidigare av den enkla anledningen att jag vill öppna ett rockhak. Därför behöver jag också en bartenderutbildning. Men fine dining är inte så jävla rock 'n' roll.

Innan helgen såg jag att utbildningen jag ville gå från början har gått ner som fan i pris. Och det fick väl mej att bestämma mej. Jag kör på min första idé och söker jobb som en toka nu, får (förhoppningsvis) ett, sparar ihop pengar och tar utbildningen på så sätt.
Och skulle detta inte gå vägen - då går jag helt enkelt tillbaka till skolbänken istället.
Jag vill väl också att mitt liv ska ta fart någon gång. Jag kan inte bara sitta och vänta och förlita mej på andra.. Jag är min egen lyckas smed eller något.. och jävligt besviken.

Men jag måste säga att jag är glad för handläggaren jag har. Hon är vettig. Idag på mötet förstod hon hur jag tänkte och sa att hon inte ville sätta käppar i hjulet för mej. Vi pratade om alternativa aktiviteter inom UG och hon var mån om att det skulle kännas rätt för mej. Därför ska jag gå på två informationsmöten nästa vecka (ett om ett program och ett om en utbildning) och så ska vi se vart vi går vidare därifrån.

Cheer up, Kanja!!


Från vaggan till deadline

Jag är inte så hemskt förtjust i Robert Gustafsson (hans humor) - men hands up för hans självbiografi. Den var riktigt bra.
I denna boken skulle jag inte vilja säga att han framstår som Sveriges roligaste man. Jag skulle vilja säga att han framstår som en riktig person. En person med känslor och tankar. En man som måste komma framåt hela tiden - prestera. En rastlös man. Och istället för att stanna upp och njuta av det han åstadkommit så får han känna av konsekvenserna av hans agerande.
Han pratar mycket om balansgången mellan hemmet och jobbet. Hur han och hans familj försöker få saker att funka (men ofta blir det pannkaka). Intressant och lite sorgligt.
 
Jag fick väl även en ny bild av honom som komiker då han berättade om hur hans karaktärer delvis är delar av honom själv och som fungerar som ett medel för att bekämpa sorgen i livet. Oundvikliga saker där han ändå behöver humorn som botemedel.
 
Jag måste dock säga att jag blev lite putt då han slutligen berättade att hans stora livsverk var att han var personen som förde Pingu till Sverige. Jag hatar Pingu.
 
Men - helt klart en läsvärd bok.

Nästan lite religiöst..


This shitty day just got a little bit better..

Idag har inte varit en bra dag. Jag har varit ledsen, depp och besviken - det har väl pågått i några veckor, men idag så brast fan allt Jag mailade AF och förklarade hur tankarna gick och fick till svar att om jag hade möjlighet skulle jag komma inom imorgon på öppet hus och diskutera vidare. Jag vet inte hur mycket det är att diskutera dock.. med tanke på hur många avhopp det är från kursen så vill de väl att statistiken ska se bra ut - och vill inte att jag ska lämna med.. men jag anser väl att jag har rätt många skäl till varför jag känner såhär.
Jag har alltid gått på min magkänsla (till mångas irritation..) - som t.ex. då jag hoppade av gymnasiet.. två gånger.. och sedan istället tog den långa vägen för att få min gymnasiekompetens. Sure, det var den långa vägen - men det var min väg. Vägen som var helt rätt för mej.
Denna gång känns det dock som att vägen jag är på nu är onödigt lång och full av ovisshet och väntan. Och väntan har jag fan fått nog av. I Karlstad väntade vi på jobb. När Linus fick jobb i Varberg fick jag flytta hem till morsan och farsan i väntan på en lägenhet.. När vi fick lägenheten väntade jag på att arbetsplatsen jag jobbade på skulle lägga ner (alt att jag fick jobb i Varberg istället), när jag flyttade till Varberg väntade jag snart på denna utbildningen och nu ser jag bara.. ovisshet och väntan som sagt..
Jag vill ju också bygga upp något inför framtiden!! Och nu känns det som att jag inte gör det och istället kan denna tiden bli helt bortkastad. Fuck that.
Grät en skvätt när Linus kom hem och vi pratade igenom det - sedan kändes det lite bättre. Snackade med morsan en runda med och hon fattade ju också hur jag tänkte och resonerade.
Men vi får la se vad som händer på AF imorgon.
 
Jag och Linus kom precis hem från ICA. Vi hämtade ut paket. Det var lite böcker vi hittat på bokrean och några som inte var på rea, men billiga ändå. Som dessa:

Blä.

Här sitter jag och försöker peppa mej själv. Det känns rätt nedrigt idag..

Mailade min handläggare på AF innan och väntar på svar. Mailade för nästan två veckor sedan och krävde få svar på mina frågor och hon skulle återkomma (vilken hon då inte gjort..).
 
Egentligen började ju vår praktikperiod i måndags, men jag har inte hittat någon. Och vad jag kunde utläsa av mottagarraden i mailet som vår lärare skickade oss (och undrade hur det gick) så är det inte bara jag som inte hittat någon.
 
Jag hatar dessa dagar.. ibland blir man ju bara.. allmänt depp. Och det som tynger mej är väl ovissheten. Jag står och stampar liksom..
Längtar tills Linus kommer hem från jobbet så jag får en ordentlig kram. Jag tänkte städa och diska lite härhemma och se över vilka jobb som ligger ute innan han kommer hem.. men först måste jag ut ur lägenheten innan jag kvävs. Jag tar en promenad.

Städning


"Landsförrädare!!"

Tydligen är man landsförrädare för att man är mot kungahuset. Och passar det inte så kan vi flytta. Så står det i alla fall i kommentatorsfältet.
Folk säger att kungahuset är så fin reklam för Sverige. Ja, hela omvärlden vet ju vem kungen är och de vet om allt fantastiskt han gör för Sverige. Och hundratusentals turister vallfärdar varje år till Stockholm bara för att ta kort på kungahuset.
Och vi är snåla som inte vill ge några kronor om året till konungen så han får mat på bordet.
- Har ni en stund över kan ni ju räkna på vilken summa det skulle landa på om man skulle fördela det kungen får i apanage på t.ex. antalet utförsäkrade istället. Ni kanske tycker några tusenlappar är lite pengar, men det hade varit en jävligt fin julklapp till någon som faktiskt behövde det.
Att ge pengar till kungahuset borde åtminstone vara frivilligt. Jag gick ur Svenska Kyrkan och slipper kyrkoskatten (men inte begravningsavgiften). Men det var inte för pengarna som jag gick ur - nej, jag tror inte på det helt enkelt.. jag vill inte vara med.. jag tror inte på ett kungahus heller och vill verkligen inte vara med på det.
Och jag skulle gladeligen skänka den delen av mina pengar som går till kungahuset till någon bättre behövande istället.

Nej, nu ska jag gå in till stan med mitt Republikanska Föreningen-badge väl synligt. Alltid retar det någon.

Monday

Helgen spenderades med STAR TREK och Californication. Precis som jag sa så nördade jag ner mej totalt.
Idag har jag och Linus grejat härhemma och jag fyndade en orkidé på COOP för 19 spänn. Lite överblommad - men nya knoppar på G. Så jag är nöjd. Och så lagade vi en böngryta med Guinness. Gytt.
Sedan kom Jimmy hit och vi kollade på Searching for Sugarman. (Har ni inte sett det så borde ni göra det. Helst imorgon.)
 
.. och kungen vill ha mer pengar.. ja, det kan han allt behöva så han slipper panta burkar och kolla jämförpriser.. för att citera honom själv: "Det kommer inga stekta sparvar flygande om du inte själv bemödar dig om att göra ditt bästa." Eller??

Live long and prosper..

Min pojkvän vet hur man är cool på scen.. Bild från deras spelning i Tyskland för några veckor sedan..

Fredag och nörderi.

Denna helgen tänkte jag nörda ner mej igen. Linus jobbar och jag ska kolla på STAR TREK TNG. På tal om det!! Visste ni att en av Plutos månar, som tidigare varit utan namn, numera kallas för "Vulcan" - mycket tack vare att William Shatner och Leonard Nimoy twittrade om sitt namnförslag - och de 200 000 STAR TREK-fans som röstade igenom det. Hey, it's only logical^^
 
Annars idag: Jag har tvättat och varit en tur på stan med Jimmy. Vi tänkte leta vinyler i favoritbutiken, men den var stängs pga Sci-Fi mässan. Så vi vandrade runt lite istället. Köpte med mej några öl, en flaska rödvin och bakpotatis hem. Fint det!! Potatisen är i ugnen nu och jag ska ha skagenröra till. Yummie!!
 
Just det - jag är ledig från kursen idag (precis som jag var i onsdags). Vi fick hemuppgift istället - vi ska planera en trerättersmeny och duka för det med ett tema. Sen ska vi dokumentera allt och redovisa framöver. Jag har nog ett hum om vad mitt tema ska vara ;)
Men bara för att jag var ledig idag så hade jag och Jimmy öl- och vinylkväll igår. Det var trevligt, och fast det blev rätt sent (inte hemskt sent) så vaknade jag helt utvilad innan klockan ringde imorse. Det är så det ska vara.

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!